Ay'ın Toprak Ağasının 20.000 $'lık Bağışı Ve ALS Hastası 10 Ünlü Kişi

`A.B.D\'` de başlayan ve tüm dünyaya yayılan ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan kampanyada kişi başından aşağıya bir kova buzlu su döküyor veya bağışta bulunuyor.

Gülten

Ay'a yaptığı yatırımlar sonucunda "Ay'ın toprak ağası" olarak anılan Emre Özerginli Türkiye'nin en çok okunan gazetelerinin birinde 2.sayfada tam sayfa yapılan haberde ALS hastalığı için kurulan "ALS ASSOCİATİON (ALS Hastalğı Olmayan Bir Dünya Yaratmak Derneği)'ne 20.000 $ (45.000 TL) bağış yaptığı yazıldı.
Kendisi de New York Yankees taraftarı olan Emre Özerginli başta 1925-1938 arasında formasını giyen ALS hastalığına yakalanan ve vefat eden unutulmaz oyuncu Lou Gehrig anısına ve diğer tüm ALS hastaları için bağış yaptığını belitmiş.
Yaptığı yatırımlar ve bağışlar ile anılan Emre Özerginli'nin Papa l.Francis'in bile takdirini ve hayır duasını almış.Umarız bu yatırımlar ve bağışlar diğer adamlarına da örnek olur.

ALS Hastalığı Nedir?

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.

Hastalık, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir ve sürekli ilerleyerek yayılır. Bu yayılma "bulber" alandaki kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabilir. Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sık görülür. Görülme sıklığı (insidansı) 100.000 de 1-1,5 civarındadır. Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir ve genellikle zayıf insanlarda görüldüğü dikkat çekmektedir.

ALS hastalarının ortalama üç ila beş yıl yaşayabildikleri belirlenmişse de, daha uzun süre yaşayan kişiler de vardır.

Stephan Hawking

Prof. Dr. Stephen Hawking, (d. 8 Ocak 1942, Oxford) İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyen ve yazar.Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. Ünlü bilim insanı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Şu anda Hawking, bilimsel uğraşlarında ve günlük yaşantısında çevresinden ve ailesinden büyük destek almaktadır. Konuşmak istediği anda, elindeki elekronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabilmektedir. Bu sessiz konuşan dehanın, özel bilgisayarının hafızasında yaklaşık 2600 kelime bulunmaktadır. Böylece herhangi bir kelimeyi söylemek istediğinde ekrana yazabilmektedir. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2500 civarındadır. Dolayısıyla Hawking, duygularını ifade etmede kelime sıkıntısı çekmemektedir.

4. Sedat Balkanlı

Sedat Balkanlı, (d. 15 Ocak 1965 ö. 29 Nisan 2009) Arnavut göçmeni Türk eski milli futbolcu, Gaziosmanpaşa, Konyaspor, Bursaspor, Galatasaray Eskişehirspor ve Fenerbahçe'de oynamış stoper. Defans oyuncusu olmasına rağmen kritik maçlarda attığı kafa golleriyle "altın kafa" lâkabını almış futbolcu. 1 kez Türkiye A Milli Takım formasını giymiştir.

1997 yılında milyonda bir görülen ALS hastalığına yakalanan Sedat Balkanlı, doktorların tedavisi olmayan ilerleyici sinir hastalığıyla 2 yıl yaşayabileceğini söylemesine rağmen, solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürdü. Sedat Balkanlı 29 Nisan 2009 çarşamba günü kaldırıldığı Amerikan Hastanesi'nde vefat etti. Sedat Balkanlı'nın cenazesi Karlıtepe Mezarlığı'nda defnedildi.

5. Jacob K. Javits

Jacob Koppel "Jake" Javits (May 18, 1904- Mart 7, 1986) A.B.D'li siyasetçi.Adaylığını New York'tan Liberal Cumhuriyetçi kanadının temsilciliğini yaptı.Ayrıca 58.New York eyalet başsavcılığını yapmıştır.Vali Nelson Rockefeller, senatör İrving Ives ve Kenneth Keating ve New York belediye başkanı John Lindsay ile birlikte çalışmalarını sürdürmüştür.

ALS hastalığına yakalanarak bir süre sonra vefat etmiştir.

6. Lou Gehrig

Henry Louis "Lou" Gehrig (d. 19 Haziran 1903 - ö. 2 Haziran 1941), ABD'li beyzbol oyuncusu. 1920'li ve 1930'lu yıllarda ABD'deki Major League Baseball adındaki ulusal beyzbol liginde oynamıştır. Bazı kırdığı rekorlar nedeniyle kendisine demir at (orj: The Iron Horse) takma adı takılmıştır. Kırdığı bazı rekorlar günümüzde bile hâlâ geçerlidir, kısacası ondan sonra kimse rekorunu kıramamıştır.

New York City'nin yerlisi olduğundan dolayı, New York Yankees için oynamış, fakat kariyeri yakalandığı ALS hastalığı yüzünden bitmiştir. ALS hastalığı günümüzde ABD'de Lou Gehrig'in hastalığı olarak da bilinmektedir.

7. Charles Mingus

Charles Mingus Jr (Nisan 22, 1922 - 5 Ocak 1979) son derece başarılı bir Amerikalı caz basçısı, besteci ve orkestra şefi.

1970'li yıllarda yakalandığı ALS hastalığı sebebiyle 56 yaşında vefat etti.

8. David Niven

David Niven (1 Mart 1910 - 29 Temmuz 1983), ödüllü İngiliz sinema oyuncusu.

1982 yılında ALS'ye yakalandı ancak hala çalışmayı sürdürdü. 1983'te "Pembe Panter'in Laneti" (Curse of the Pink Panther)'ni çekerken konuşması o kadar peltekleşmişti ki onun repliklerini dublajla bir başkası konuştu. Yapay hayat destek ünitelerinin kullanılmasını kabul etmeyen Niven 29 Temmuz 1983'te İsviçre' deki evinde hayata veda etti. 73 yaşındaydı.

9. Jason Becker

Jason Eli Becker, (d. 22 Temmuz 1969) Amerikalı gitarist ve kompozitör. Henüz 16 yaşındayken Cacophony adlı grubu Marty Friedman ile kurmuş ve Speed Metal Symphony (1987) ve Go Off! (1988) adlı iki de albüme imzasını atmış gitar virtüözü.

ALS hastalığına yakalanmış yaşamını sürdürmektedir.

10. Fokko du Cloux

Fokko du Cloux (20 Aralık 1954 - 10 Kasım 2006) Hollandalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi.

2005 yılında ALS hastalığına yakalanmıştır.2006 tarihinde vefat etmiştir.

11. Don Revie

Donald George 'Don' Revie (10 Temmuz 1927 - 26 Mayıs 1989), İngiliz futbolcu. Leicester City , Hull City , Sunderland , Manchester City, ve Leeds United'da forma giymiştir.

1987 mayısında ALS hastalığına yakalandı.26 Mayıs 1989 tarihinde vefat etti.

12. Mao Zedong

Mao Zedong ( 26 Aralık 1893 - 9 Eylül 1976), Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucu ve önderlerinden. Çin'in Hunan eyaletinde doğdu. 1943'ten itibaren ÇKP Politbüro Başkanı, 1945'ten itibaren ÇKP Merkez Komitesi Başkanı.

ALS hastılığına yakalandıktan bir süre sonre vefat etmiştir.

Trump ve Putin G-20'de bir araya geldi

YSK Başkanı Sadi Güven, oy oranlarını açıkladı

İstanbul'da oy verme işlemi sona erdi

Trump: İran'a saldırıyı durdurdum çünkü orantısız olacaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan seçim anketleriyle ilgili açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Umman Körfezi'ndeki saldırıların sorumlusu İran

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde polisi alarma geçiren olay

Danimarka'da 3 Türk kökenli aday milletvekili seçildi

ABD'den S-400 açıklaması

Cumhrubaşkanı Erdoğan Kral Selman ile telefonda görüştü

Zem Zem Tower'a Talibim!

Trump: Tahran terör şampiyonu

Danimarka’da seçimin kazananı sol partiler oldu

Kadıköy-Eminönü vapurunda silahla ateş açan şüpheli polis ekipleri harekete geçirdi

Hakkari'de askeri araç kaza yaptı: 1 şehit, 1 yaralı

Eminönü'nde bayram izdihamı

Time'dan Türk gazeteciye büyük onur

500 bin Euro'su çalındı şikayetçi olmadı

Ay'ın Toprak Ağasına Vatikan Kancası

Yeryüzü Doktorları, Gazze için gönüllü arıyor